Сигнал за бомба е получен в 22-о СУ Георги С. Раковски“

...
Сигнал за бомба е получен в 22-о СУ Георги С. Раковски“
Коментари Харесай

Сигнал за бомба в училище и тази сутрин. Експерт: Ще станат ежедневие

Сигнал за бомба е получен в 22-о СУ „ Георги С. Раковски “ в София тази заран, оповестява Министерство на вътрешните работи.

Информацията за бомбената опасност е получена в 06.00 ч., когато в постройката не е имало възпитаници. Полицейското наличие в региона е засилено,допълва Нова тв.

Както и Клуб Z писа, в понеделник подправени сигнали за бомби в учебни заведения безусловно заляха няколко града и подвигнаха службите. Стотици възпитаници в София, Варна и Бургас бяха евакуирани поради заплашителни имейли.

" Очаквам сходни бомбени закани, като тези в учебните заведения, да станат всекидневие ", сподели тази заран пред бТВ Явор Колев, някогашен шеф на отдел „ Киберпрестъпност “ в ГДБОП.

Според него те са посочили, че не сме готови да реагираме в такива обстановки. Целта е била всяването на суматоха и боязън и тази цел е реализирана, на мнение е дългогодишният служител на реда.

" Според мен такива офанзиви в подтекста на войната и изострящата се интернационална конюнктура ще станат всекидневие и ще са към разнообразни институции. Очаквам и към болнични заведения, където има лежащоболни ", счита Явор Колев.

Според него просветителните институции би трябвало да употребяват служебни пощи, а не обществени сървъри.

Колев счита, че писмото по имейла, което през вчерашния ден бе публикувано, е написано с преводача на „ Google “, а подателят евентуално е група от Руската федерация, която поддържа военните дейности на Москва. Една от задачите на такива групи е да станат известни, употребявайки подобен нападателен текст, добави той.

" Текстовете и посланията са типични за такива групи, които се занимават с такава активност и не става дума за нашите локални избори. Властите би трябвало да помислят за основаването на един щаб, който да реагира при приемането на такива закани ", на мнение е Колев.

Липсва съответна нормативна база

Също пред бТВ Диян Стаматов, ръководител на Съюза на работодателите в системата на националната култура и шеф на 119-о СУ „ Акад. Михаил Арнаудов “, разяснява, че последната директива от сходен темперамент е от началото на 2000 г. Оттогава до момента няма наредба или закон, който да регламентира тъкмо и ясно какво се прави в такава обстановка. “

" Да допуснем обстановката, че този сигнал не беше подправен. Много е хубаво, когато един стабилен служител на реда по новините каже, че е подправена новината, само че когато е пристигнало сутринта и няма кой да те поддържа и да ти каже какво се прави, тогава не се гледа толкоз несериозно на такива проблеми.

Идва служителят на реда и пита „ Какво ще вършим? “. Аз не знам какво би трябвало да се направи. Поради тази причина счетох, че би трябвало да спазим онази остаряла процедура от началото на 2000 година и да бъдат един ден свободни “, споделя още Стаматов.

Той отбелязва, че негови сътрудници са реагирали по различен метод - два-три-четири часа неучебен ден.

" Тъкмо тук е урокът, който би трябвало да научат ръководещите. Нас това ни чака отсега нататък и ни би трябвало ясна и елементарна процедура “, счита той.

Според Зорница Трифонова от асоциация „ Родители “ случилото се е добър миг родителите да поговорят с децата си за сигурността в интернет, за подаването на подправени сигнали.

Училищният психолог Младен Владимиров прикани да нямаме подем на позвъняванията, тъй като в този момент от досада или търсене на внимание разнообразни младежи могат да се повлияят и да стартират да се обаждат.

" Трябва да им кажем, че в 100% от случаите се схваща и по тази причина по-добре не го правете “, сподели Владимиров.

Всъщност създателят или създателите на вчерашните сигнали още са... незнайни.
Още по темата
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР